Grillowane warzywa z kozim serem

IMG_1403
Grillowane warzywa są dobre zawsze, wszędzie i o każdej porze roku. Świetne jako dodatek do dania głównego, pyszne jako sałatka. Trzeba im poświęcić chwilę, ale naprawdę warto. Można je grillować na specjalnej do tego patelni lub w piekarniku.

 

1 bakłażan
2 cukinie
2-3 czerwone papryki
100 g twarogowego sera koziego w rulonie
świeży (ewentualnie suszony) rozmaryn
ząbek czosnku
oliwa z oliwek,
1-2 łyżki octu balsamicznego
pół łyżeczki cukru

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C. Upiec papryki, aż ich skórka będzie miejscami czarna i będzie odchodzić od papryki. Przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Bakłażana i cukinie pokroić w plastry. Skropić oliwą oliwek i wstawić do piekarnika z termoobiegiem (też 220 st C.). Piec aż warzywa będą lekko przypieczone i miękkie. Odstawić do ostudzenia. Obrać ze skóry paprykę, wyciągnąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Ułożyć na talerzu cukinie, bakłażana i paprykę. Posolić. Połączyć posiekany rozmaryn i czosnek, oliwę,cytrynę i cukier. Polać warzywa. Pokruszyć ser kozi.
IMG_1407

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *