Curry z soczewicą, dynią i jarmużem

P1030729
Czipsy z jarmużu były dla mnie hasłem nie do przejścia. Miałam wrażenie, że warszawskie lokale podkreślały swoją rangę dekorując każdą zupę krem czipsem z jarmużu. Wzdrygałam się za każdym razem, gdy widziałam tę nazwę w karcie. Pomiędzy torebkami sałat w owadzim markecie króluje jarmuż. Może przeciętny Kowalski żywi się już tylko jarmużem? – myślałam. Przyszedł jednak czas, że i ja posmakowałam tej uroczej kapusty. Poczytałam o jej zaletach i musiałam się z pięknym kapuścianym liściem przeprosić. Nie dość, że smaczny, to jeszcze zdrowy. Przekroczył zatem jarmuż progi mego domu i połączył się z królową dynią i wieloma orientalnymi przyprawami, tworząc pyszne, gęste i pożywne curry, idealne na zimowe chłody.

/4 porcje/
1 kg dyni Hokkaido
150 g czerwonej soczewicy
kilka liści jarmużu
szklanka wody
400 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka kuminu
1 łyżka garam masala
1 ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
1 papryczka chilli
sól
łyżka oleju rzepakowego

Soczewicę umyć i gotować 10 minut w osolonej wodzie. Kolendrę i kumin utrzeć w moździerzu. Dynię wydrążyć z pestek, pokroić ze skórką na kwadraty. Na olej wrzucić kolendrę, kumin i dynię. Podsmażyć kilka minut. Dodać posiekany czosnek, posiekane chilli, gałkę i garam masala. Wlać szklankę wody i gotować kilka minut. Jarmuż umyć i porwać na nieduże kawałki, dodać do garnka razem z ugotowaną soczewicą. Zalać mleczkiem kokosowym, posolić i gotować jeszcze 5 minut. Dla chętnych: udekorować z czipsem z jarmużu 😉

P1030705 P1030713 P1030715

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

One thought on “Curry z soczewicą, dynią i jarmużem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *