Curry z cukinią, papryką i fasolą

bagietka z kozim serem-2-2

W tym roku czuję się całkowicie oszukana przez przyrodę. Chyba zupełnie zapomniała o porze przejściowej między latem a zimą. Nie pozostaje mi nic innego jak rozgrzewać się ciepłymi posiłkami. Takie warzywne curry jest jednym z nich. Właściwie z warzywami możemy fantazjować do woli. Żeby curry było bardziej pożywne, to można do niego dodać dowolną fasolę lub soczewicę. Jego niewątpliwym plusem jest to, że przygotowanie zajmuje nam max. pół godziny.

/4 porcje/
1 średnia cukinia
2-3 papryki
puszka czerwonej fasoli (lub innej)
cebula
2 łyżki czerwonej pasty curry
400 g mleczka kokosowego
ząbek czosnku
2 cm korzenia imbiru
garść świeżej kolendry
garść bazylii anyżowej (opcjonalnie)
ostra przyprawa np. Harrisa
sól
tłuszcz do smażenia

ryż do podania
świeża kolendra do posypania

Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i w pół plastry cukinię. Podsmażyć 5-10 minut. Czosnek i imbir pokroić w kosteczkę. Dodać do warzyw. Dodać 2 łyżki curry, posiekaną bazylię i kolendrę. Dusić kolejne 5-10 minut. Zalać mleczkiem kokosowym i dusić do miękkości (tak jak lubicie, ja najbardziej lubię lekko chrupiące warzywa). Na koniec dodać fasolę. Posolić. Jeżeli wasza pasta curry nie była zbyt ostra to dodajcie jeszcze ostrej przyprawy.

bagietka z kozim serem-2

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *