Crumble z truskawkami i rabarbarem

bagietka z kozim serem-2
Czy może być piękniejsze połączenie owocowe niż truskawka i rabarbar? No moje oko „z truskawką i rabarbarem” to zdecydowanie kulinarny frazeologizm. To się sprawdzi zawsze! A jeśli jeszcze połączymy owoce z kruchym ciastem, to możemy już liczyć na doskonałość. Tę doskonałość, w dodatku, przygotujemy naprawdę szybko.
Dla całkowitej rozpusty proponuję dodać jeszcze trochę lodów waniliowych. To będzie moc!

/4 porcje/
500 g truskawek
4 „pałki” rabarbaru
2-3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

na ciasto
125 g mąki
50 g masła

4 łyżki płatków migdałów
ewentualnie lody waniliowe

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Zagniatamy składniki na ciasto (dodać łyżkę wody, jeśli nie będzie się chciało zagnieść). Uformować kulę i włożyć do lodówki. Usunąć szypułki z truskawek, rabarbar pokroić w centymetrowe kawałki. Wrzucić rabarbar do garnuszka, poddusić 5 minut, dodać truskawki, cukier, wanilię i mąkę ziemniaczaną. Poddusić jeszcze 5 minut.
Masę owocową przełożyć do form. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część pokruszyć na górę owoców. Piec w piekarniku 20-30 minut, tak, żeby ciasto było złote. 5 minut przed końcem pieczenia posypać płatkami migdałowymi.
Można podawać z lodami waniliowymi 🙂
bagietka z kozim serem-3

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *