Ciastka ze śledziem i tymiankiem

IMG_0856
Śledzika z czerwoną cebulką i olejem lnianym zawsze przygotowuję na święta. Taki klasyk po prostu musi być. Czasami dodaję do niego buraka. I w takiej wersji śledzia lubię najbardziej. Odkąd zobaczyłam w wersji świątecznej magazynu Kuchnia ciastka śledziowe, to nie mogłam przestać o nich myśleć 🙂 Zachęcam Was do wypróbowania, bo to naprawdę fajne wydanie śledziowe.

 

/ok. 15 ciastek/

5 filetów śledziowych
370 g ciasta francuskiego (używam Blikle)
1 posiekana cebula
świeży tymianek (kilka gałązek) lub suszony
2 łyżki śmietany 18 %
1 jajko
łyżeczka masła

Zamrożone ciasto francuskie odstawić na 15-20 minut. Cebulę zeszklić razem z tymiankiem na maśle. Śledzie drobno posiekać, popieprzyć, dodać do nich śmietanę, i zeszkloną cebulę z tymiankiem. Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Ciasto francuskie rozwinąć (powinno być jeszcze trochę twarde) i delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm. Wyłożyć na ciasto masę śledziową, tak żeby brzegi pozostały wolne. Brzegi posmarować częścią rozmąconego jajka. Zawijać ciasto w rulon od dłuższej strony. Delikatnie pokroić je w ciastka o grubości około 2. centymetrów. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem.Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 30 minut, aż ciastka będą złociste.

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *