Burger z indyka z cukinią i czerwonym pieprzem + wiosenna sałatka

burger z indyka z wiosenna-3
Sezon grillowania rozpoczęty. Oczywiście zawsze dobrą opcją jest kiełbaska, ale jeśli przychodzą do Was goście, to fajnie się popisać czymś innym 🙂 Szczególnie, że taka propozycja będzie na pewno zdrowsza i zadowoli także osoby, które dbają o linię. Burgery przygotujecie naprawdę szybko. Dzięki dodatkowi cukinii burgery są soczyste. Dzięki dodatkowi czerwonego pieprzu i kuminu rzymskiego są bardzo wyraziste w smaku.

6-8 burgerów

500 g mięsa mielonego z indyka
mała cukinia
cebula
2 ząbki czosnku
kilka gałązek natki pietruszki
łyżeczka czerwonego pieprzu
łyżeczka kuminu rzymskiego
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia lub posmarowania burgerów

sos
jogurt naturalny
pół łyżeczki kuminu rzymskiego
pół cytryny
ew. kilka ziarenek różowego pieprzu

sałatka
ogórek długi
4 rzodkiewki
1/4 pęczka szczypiorku
1/4 pęczka koperku
1 łyżeczka oleju z pestek dyni
sól, pieprz

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach. Czosnek i natkę drobno posiekać. Wszystko dodać do mięsa. Mięso doprawić przyprawami i dokładnie wyrobić rękami. Uformować w dłoniach burgery.
Ogórek i rzodkiewki umyć. Pokroić na cienkie plasterki. Posiekać szczypior i koperek. Dodać sól, pieprz i olej. Wymieszać.
Burgery posmarować z obu stron olejem, grillować po kilka minut z każdej strony. Burgery można również usmażyć na patelni.
Cytrynę dobrze sparzyć, zetrzeć skórkę na tarce. Wycisnąć z niej sok. Dodać do jogurtu sok z cytryny, cytrynowe wiórki, kumin. Ozdobić ziarenkami czerwonego pieprzu.
burger z indyka z wiosenna-2

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *