Bruschetta z dynią i sosem imbirowym

IMG_1867

Na fali dyni pieczonej prezentuję Wam inną możliwość jej wykorzystania. Opcja idealna na wrześniowe przyjęcie. W takim zestawieniu lepsza będzie dynia mniej „mączysta”.

/15 bruschett/

nieduża bagietka
200-300 g dyni
oliwa
listki świeżej kolendry
garść niesolonych orzeszków ziemnych

sos:
2 cm korzenia imbiru
1 łyżka miodu
sok z połówki cytryny
2 łyżki wody

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. Dynię pokroić w niedużą kostkę, skropić oliwą i piec w piekarniku ok. 10-15 minut. Bagietkę pokroić na kawałki, spryskać oliwą i grillować w piekarniku. Orzeszki drobno posiekać lub utrzeć w moździerzu na mniejsze. Wymieszać składniki sosu i podgrzewać kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na bruschettach ułożyć dynię, polać sosem, posypać orzeszkami i ułożyć listek kolendry.
IMG_1870

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *