Bezglutenowy sernik z truskawkami

bagietka z kozim serem-2
Słowo „bezglutenowy” zyskało w ostatnim czasie zupełnie nowy wymiar. Graficy wymyślają co i rusz nowe znaki dla takiego oznaczenia potraw w restauracyjnym menu, bo takie potrawy w każdej szanującej się restauracji muszą się znaleźć. Jak każda obsesyjna moda, również i ta powoduje u mnie rozdrażnienie. Wiem jednak z doświadczenia rodzinnego jak trudnym tematem jest dieta bezglutenowa. Dla osób, które całe życie zmagają się z bardzo poważną chorobą, jaką jest celiakia, i takich, które mają nietolerancję na gluten, jedzenie produktów bezglutenowych to niestety konieczność. Sięgam zatem po bezglutenową mąkę – migdałową, aby zaproponować bezglutenowcom pyszny wypiek z truskawkami. Oczywiście można tę mąkę zastąpić pszenną, ale zachęcam Was do wypieków na mące migdałowej lub kokosowej, bo naprawdę dodadzą one nowej nuty do klasycznego sernika.

Mąka migdałowa powstaje ze zmielonych, blanszowanych nasion migdałowca. Świetnie nada się do słodkich wypieków, a także naleśników. Jest bogatym źródłem witaminy E, B1, B2, PP, potasu, cynku i magnezu. Warto także wspomnieć, że zawiera bardzo dużo białka – aż 20 g w 100 g (dla porównania – mąka pszenna zawiera 13g w 100 g). Mąka ma niski indeks glikemiczny przez co nie powoduje w organizmie gwałtownych wyrzutów insuliny oraz skoków poziomu cukru. Z powodzeniem zatem mogą ją stosować cukrzycy.
Chcąc jeszcze bardziej „odcukrzyć” mój wypiek dodałam także ksylitol – cukier z brzozy. Ten ostatnio coraz częściej wykorzystywany cukier ma aż 40 % mniej kalorii niż cukier tradycyjny, a jest równie słodki. Ponadto posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru.

ciasto
100 g mąki migdałowej
50 g mąki kokosowej
50 g masła
jajko
2 łyżku cukru pudru

masa
500 g sera kilkakrotnie zmielonego
80 g ksylitolu
3 jajka
łyżka soku z cytryny
łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii

300 g truskawek

Zagnieść ciasto w kulę i włożyć do lodówki na 20 minut. Nagrzać piekarnik do 190 st. C. Wyłożyć ciastem tortownicę o średnicy 20 cm. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Ostudzić. Zmiksować składniki na masę serową. Ser powinien być chłodny. Miksować tylko do wymieszania się składników. Wylać masę serową na podpieczony spód. Połowę truskawek przekroić na połówki i włożyć w masę. Piec w 190 st. C ok. 60-75 minut na środkowej półce piekarnika. Na dolną półkę wstawić duże naczynie z wodą. Piec do momentu aż masa będzie ścięta i sprężysta. Studzić sernik przy uchylonych drzwiach piekarnika. Przed podaniem udekorować truskawkami.
bagietka z kozim serem-4

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *