Bezglutenowe czekoladowe muffiny z porzeczkowym kremem

IMG_0596
Mówią, że lato się kończy. Pogodynkowie i pogodynki z przestrachem przestraszają temperaturami spadającymi. A przecież latem wciąż pachnie! Tylko trzeba wiedzieć, gdzie przystawić nos. Wyrzuciłam telewizor i absolutnie nie słucham takich nowin. Zamiast tego idę na targ i wkładam nos w dorodne czerwone porzeczki. Lato jak nic! Porzeczki przynoszę do domu i zjadam pod postaciami wszelakimi. A że jak wiadomo dodają krzepy i zdrowia, to można zajadać ze wszystkim. Nawet z muffinami. A najlepiej jeszcze się nimi podzielić. Wspólne szukanie lata w muffinach porzeczkowych może przynieść dużo radości 🙂 Składniki z przepisu możecie podwoić i upiec od razu dwanaście babeczek.

/ciasto na 6 muffinów/
50 g mąki gryczanej
100 g mąki kukurydzianej
80 g masła
2 łyżki kakao
80 g cukru
100 ml mleka ryżowego (lub innego)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 ksylitolu lub innego cukru
70 g gorzkiej czekolady
50 g orzechów (opcjonalnie)

/krem/
150 g śmietanki 36%
125 g porzeczek
łyżka ksylitolu lub innego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozmieszana w łyżce wody
1 łyżeczka żelatyny

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi bibułkami (jeżeli ich nie używacie, posmarujcie formę roztopionym masłem. Roztopić masło, dodać cukier, mieszać do rozpuszczenia się cukru. Odstawić, przestudzić. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Mleko wymieszać z jajkiem. Posiekać orzechy i czekoladę. Wymieszać wszystkie składniki. Nakładać łyżką składniki do foremek. Piec ok. 15 minut. Wyjąć, kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Po 5 minutach wyjąć muffiny z blachy, najlepiej na kratkę, i zostawić do ostygnięcia.

Porzeczki najlepiej przygotować dzień wcześniej. 100 g porzeczek zagotować w garnku z ksylitolem (resztę zostawić do ozdoby). Dodać mąkę ziemniaczaną. Zagotować. Przetrzeć przez sitko. Żelatynę rozpuścić w łyżce wody. Zostawić na 10 minut. Po tym czasie podgrzać, ale tylko chwilę, żeby nie zagotować. Wymieszać z porzeczkowym musem. Włożyć na noc do lodówki.
Ubić bitą śmietanę, delikatnie dodawać frużelinę porzeczkową. Przy pomocy rękawa cukierniczego lub szprycownicy nałożyć krem na muffiny. Ozdobić porzeczkami.IMG_0599

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

One thought on “Bezglutenowe czekoladowe muffiny z porzeczkowym kremem

  1. Pingback: Od kuchni w letniej odsłonie | Pachnie Obiadem czyli Blog kulinarny, Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *